Αφόδευση - αλήθειες και παραμύθια με Βασιλείς!
Ένα διαφημιστικό βιντεάκι που είδα τελευταία, με θέμα την σωστή στάση αφόδευσης με έκανε να θυμηθώ κάποιες ερωτήσεις που είχα απαντήσει για ένα περιοδικό πριν κανα-δυο χρόνια. Αξίζει τόσο πολύ να το δείτε και να το διαβάσετε!
Ιδού το βίντεο και το άρθρο!
1. Ποιοί είναι οι λόγοι που φτάσαμε στο στον λανθασμένο τρόπο αφόδευσης;
Το να κοντοκάθεσαι για να κάνεις την ανάγκη σου, τα κ@κ@κι@ σου δηλ. ήταν πάντα ο πιο φυσικός τρόπος για τον άνθρωπο. Τα μωράκια το κάνουν φυσικά αυτό, το σώμα είναι πιο άνετο για να “αφήσει” τα κακάκια να βγουν από το Ορθό έντερο,γιατί απλά στέκεται, το ορθό έντερο, εξ` ου και το όνομα Ορθό, οχι λυγιστό... ούτε τσαλακωτό...ούτε καθιστό!
Γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, ξεκίνησε να αλλάζει αυτό, με την εφεύρεση της καθιστής τουαλέτας, που πρωτοφτιάχτηκε για τους βασιλείς της Αγγλίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που λέμε ότι πάμε στον “Θρονο", για πλάκα !!
Η πρώτη καθιστή τουαλέτα με καζανάκι, εφευρέθηκε από τον Sir John Harrington, το 1596, έναν βαφτησιμιό της βασίλισσας Ελισάβετ 1ης, ο οποίος δεν ήξερε τίποτα για την ανθρώπινη φυσιολογία!
Η εφεύρεση έγινε δημοφιλής το 1859 όταν δώθηκε ο πρώτος πορσελάνηνος θρόνος, στην βασίλισσα Βικτώρια.
Ο πορσελάνινος θρόνος λοιπόν, δικαιώθηκε με την ιδέα ότι αν κάθεσαι είσαι πιό αξιοπρεπής και ταιριάζει σε αριστοκράτες, για να έχουν κάτι διαφορετικό από τους χωριάτες, “βρε παιδί μου”...
Ήταν Βικτωριανό κατόρθωμα του “πολιτισμένου ανθρώπου”, που κανένας εκείνη την εποχή δεν τόλμησε να κρίνει, εφόσον ήταν και όλες οι σωματικές λειτουργίες μεγάλο ταμπού.
Έτσι, εισχώρησε στην Αγγλική κοινωνία χωρίς καμία αντίσταση. Κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει ενάντια στον πορσελάνινο θρόνο, άλλωστε ήταν κάτι που έκανε η ίδια η βασίλισσα!
Οι Βικτωριανοί είναι γνωστοί σήμερα σαν αυτούς που εκπολίτευσαν την Αγγλία και τους χαρακτηρίζει η καταπιεσμένη κοινωνική συμπεριφορά.
Οι τρόποι που κάνεις την τουαλέτα σου είχε πάντα ένα στάτους, στον Μεσαίωνα, ενώ οι φτωχοί χρησιμοποιούσαν φύλλα, ξύλα και φυσικούς ξύστες για να σκουπίζονται, οι πλούσιοι χτησιμοποιούσαν υλικά όπως πανιά κάνναβης ή μάλλινα κομμάτια υφάσματος.
Το ανώτερο στάτους ήταν αυτό των Κινέζων Μανταρίνων, όπου δεν χρησιμοποιούσαν κανένα υλικό γιατί είχαν μεγάλα νύχια που τους δυσκόλευαν να φτάσουν το επίμαχο σημείο... οπότε χρησιμοποιούσαν έναν υπηρέτη να σκουπίζει τα οπίσθια τους μετά από κάθε χέσιμο!
2. Ποιά είναι τα προβλήματα στην υγεία μας που προκαλούνται από αυτό;
Η εξέλιξη αυτή, είναι ίσως από τις πλέον επιβλαβείς συνήθειες που αποκτήσαμε με την δυτική “βασιλική” μανία στις έπειτα “πολιτισμένες” κοινωνίες. Είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό, υπεύθυνη για τις ασθένειες του παχέος εντέρου και υπεύθυνη για πολλές ψυχικές ασθένειες. Το άλλο μεγάλο ποσοστό - για τις ασθένειες- είναι από αυτά που (δεν ξέρουμε τί τρώμε) τρώμε... και αν δεν αφοδεύουμε σωστά, μένουν μέσα στο έντερο υπολείμματα που θα έπρεπε να είχαν βγεί με το απλό χέσιμο. Ετσι σιγά σιγά με τα χρόνια, γεύμα το γεύμα, υπόλειμμα στο υπόλειμμα, φράζει το έντερο με συνέπεια να ασθενούμε. Με ασθένεις, όπως αιμορροίδες, καρκίνος παχέος εντέρου, Crohn`s disease, δυσκοιλιότητα, γυναικολογικά προβλήματα, προστάτη, ψυχικές ασθένειες κ.α
3. Πόσο επιβλαβές στην υγεία είναι το χαρτί «υγείας»;
Τα φυσικά αγνά υλικά κάνουν το σκούπισμα πιο εύκολο και γρήγορο, είναι προτιμότερο από το να πλένεσαι κάθε φορά που πηγαίνεις για “χοντρό” σου. Έτσι κολλήσαμε με το χαρτί υγείας... έλα που όμως δεν είναι τόσο φυσικό ούτε τόσο αγνό, το χαρτάκι, που είναι γεμάτο χημικά και δημιουργεί άπειρες μολύνσεις και ερεθισμούς που με την σειρά τους μπορεί προκαλέσουν μύκητες, ανάπτυξη βακτηρίων και πόσα άλλα... Για παράδειγμα, αν κάποιος χύσει καφέ στο πάτωμα, θα το σκουπίσει και τέλος ή θα πρέπει να το περάσει με λίγο νεράκι για να πεί πως καθάρισε εντελώς?
Το ίδιο και με την επίμαχη περιοχή μας, η καλύτερη φροντίδα, είναι να πλυθούμε και λίγο, κι ας έχουμε χρησιμοποιήσει χαρτί. Ξεπλένουμε τα υπολείμματα και του “χοντρού μας” αλλά και του χαρτιού έτσι.
4. Μπορείτε να μας αναφέρετε άλλες 2-3 ωφέλιμες συνήθειες που αφήσαμε πίσω με το πέρασμα των αιώνων;
Ας ξεκινήσουμε από το πρωινό ξύπνημα.
Ένα ποτήρι νερό με λεμόνι κάθε πρωί, λειτουργεί σαν “καζανάκι” για τον οργανισμό μας. Παλαιότερα το έκαναν συχνά αυτό. Πριν από οτιδήποτε άλλο μπεί στο στόμα, πίνουμε ένα ποτήρι νεράκι με ένα στημένο λεμόνι μέσα. Καθαρίζει όλο τον πεπτικό σωλήνα και βοηθάει το “άδειασμα” των αποβλήτων του.
Επίσης, στην εποχή μας έχουμε το σύνδρομο καρχαρίας-γουρούνι. Τρώμε χωρίς να μασάμε καλά την τροφή και τρώμε υπερβολικά πολύ φαγητό. Δεν χρειάζεται το σώμα μας τόσο πολύ φαγητό! Ας τρώμε λιγότερο, με μικρότερες μερίδες, ώστε να αφήνουμε χρόνο στο πεπτικό μας σύστημα να ξεκουράζεται.
Μετά, οι μίξεις των διαφόρων τροφών. Παλαιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν απλά, μέχρι 2-3 διαφορετικές τροφές σε ένα γεύμα, όπως για παράδειγμα φακές + τυρί + σαλάτα είναι ένα πλήρες γεύμα. Τώρα που "και καλά" ένα τραπέζι πρέπει να είναι γεμάτο διαφορετικά φαγητά, για να σερβίρεις ή ακόμα και οι “ποικιλίες” στα ταβερνάκια ή αν δεν φας σαν το βόδι δεν έχεις χορτάσει... έχει να κάνει με την πλουσιομανία πάλι.
Μέγα λάθος για την πέψη μας και την χώνεψη, η οποία επιβαρύνεται με την μίξη άνω των 3 διαφορετικών τροφών σε κάθε γεύμα, στουπώνει το έντερο και μετά ασθενούμε.
5. Πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε στον 21ο αιώνα τον τρόπο που αφοδεύουμε;
Στην εποχή μας είναι καί πολύ εύκολο καί πολύ δύσκολο. Εύκολο διότι έχουμε όλες τις ανέσεις που χρειαζόμαστε στην διάθεση μας, την γνώση, τα τόσα πολλά βοηθητικά σεμινάρια υγείας, τις γιόγκες μας, τα ξύλινα σκαμπό που εφαρμόζουν στην τουαλέτα μας με τόση ευκολία, τα βιολογικά μαγαζιά μας, το ίντερνετ για βαθύτερο ψάξιμο, κτλ αλλά από την άλλη, δυσκολευόμαστε να πάρουμε στα σοβαρά την υγεία μας, οπότε και την πρόληψή της.
Προτιμούμε να μένουμε θεατές των γεγονότων και να αφήνουμε τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές πολυεθνικές να κουμαντάρουν την υγεία μας, κάνωντας μας να νιώθουμε αδύναμοι και ανίκανοι να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας.
Η υγεία μας ως επί το πλείστον και η αφόδευση μας, έχουν να κάνουν με την διατροφή μας. Η διατροφή μας έχει γίνει τόσο πολύπλοκη, ξεκινώντας από την γεωργία, με τα τόσα χημικά που βάζουν πια, μέχρι το πιάτο μας που είναι πλέον υπερβολικά γεμάτο, με πολλά διαφορετικά συστατικά, ενώ όσο πιο απλή και αγνή, οργανικές τροφές είναι δυνατόν από τον καθένα, τόσο πιο καλά για εμάς.
Προτιμούμε να μένουμε θεατές των γεγονότων και να αφήνουμε τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές πολυεθνικές να κουμαντάρουν την υγεία μας, κάνωντας μας να νιώθουμε αδύναμοι και ανίκανοι να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας.
Η υγεία μας ως επί το πλείστον και η αφόδευση μας, έχουν να κάνουν με την διατροφή μας. Η διατροφή μας έχει γίνει τόσο πολύπλοκη, ξεκινώντας από την γεωργία, με τα τόσα χημικά που βάζουν πια, μέχρι το πιάτο μας που είναι πλέον υπερβολικά γεμάτο, με πολλά διαφορετικά συστατικά, ενώ όσο πιο απλή και αγνή, οργανικές τροφές είναι δυνατόν από τον καθένα, τόσο πιο καλά για εμάς.
Η απλότητα θα γίνει είδος πολυτελείας σύντομα.
Ας ξεκινήσουμε από το παχύ μας έντερο.
Ας ξεκινήσουμε από το παχύ μας έντερο.
Comments
Post a Comment