Χρήση βοτάνων για ευεξία

Τα εκχυλίσματα βοτάνων είναι οι ιατρικές ιδιότητες των βοτάνων που βγήκαν σε υγρά τα οποία ενεργούν σαν διαλυτικά και συντηρητικά όπως το οινόπνευμα των δημητριακών/απεσταγμένο νερό,ξίδι ή γλυκερίνη.Δεν χρειάζεται θερμότητα για την εξαγωγή,οπότε διατηρούνται τα πτητικά έλαια και οι θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα εκχυλίσματα βοτάνων ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται καθαρίζοντας και δυναμώνοντας τους ιστούς. Καταλύουν επίσης ορισμένες λειτουργίες του σώματος όπως είναι η διούρηση ή η εφίδρωση.

Τα εκχυλίσματα αφομειώνονται από το σώμα και χρησιμοποιούνται καλύτερα για να υποστηρίξουν και να συντηρήσουν τις προσπάθειες του ίδιου του σώματος να αυτουπερασπιστεί από ασθένειες. Άρα τα εκχυλίσματα βοτάνων παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προλητπική ιατρική.

Το κλειδί για να χρησιμοποιείτε τα βότανα είναι μια υγηεινή διατροφή για να αποκαταστήσετε την ισορροπία πριν γίνουν απαραίτητα τα φάρμακα. Συμβουλευτείτε έναν ολιστικό θεραπευτή/ιατρό με εκπαίδευση στα βότανα για να σας πεί την συμβατότητα των βοτάνων με συγκεκριμένα φάρμακα συνταγών.

Ιδέες για φαρμακευτικές συνθέσεις βοτάνων
* Πρώτα εξετάστε την κατάσταση που θέλετε να αλλάξετε.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα βότανα που καταχωρούνται σε πλήρη σύνθεση ή μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας συνταγή, επιλέγοντας μόνο εκείνα που θέλετε.
* Διαλέξτε τα υλικά για την δική σας σύνθεση σύμφωνα με τα κύρια αποτελέσματα που επιθυμείτε να πετύχετε. Μετά προσθέστε μικρότερες ποσότητες τονωτικών του κυκλοφορικού συστήματος(π.χ πιπερόριζα, καγιέν) ή προφυλακτήρων(π.χ γλυκόριζα, ρίζα δεντρομολόχας) για να συμπληρώσετε την σύνθεση. Γενικά τα βότανα με πικάντικη γεύση είναι τονωτικά και αυξάνουν την κυκλοφορία. Θα προστεθούν για να βοηθήσουν τη μεταφορά των φαρμακευτικών ευεργετημάτων των άλλων βοτάνων βαθύτερα στο σώμα. Τα κολλώδη βότανα, εκείνα που έχουν κολλώδη υφή όταν ανακατεύονται με νερό) είναι καταπραυντικά. Θα τα χρησιμοποιήσετε όταν αντιμετωπίζετε μια φλεγμονή, για καταπράυνση ερεθισμών.
* Όταν φτιάχνετε την δική σας φαρμακευτική σύνθεση, είναι καλό να προσθέσετε λίγη φυτική γλυκερίνη για να εμποδίσετε τα συστατικά να χωριστούν και γιανα γίνει πιο γλυκιά.
* Το πιο καλό φάρμακο γίνεται όταν καλλιεργείτε σωστά, μαζεύετε και προετοιμάζετε τα βότανα εσείς οι ίδιοι. Όμως για τους πολλούς αυτό είναι αδύνατο. Βότανα μπορείτε να αγοράσετε σε καταστήματα φυσικών τροφών, με μορφή ξερών βοτάνων, βαμάτων,εκχυλισμάτων ξερών βοτάνων ή πιο καλά εκχυλισμάτων φρέσκων βοτάνων.


πηγή  - Ο πλήρης οδηγός για τα βότανα "Debra Nuzzi"

Comments

Popular Posts