Πως να αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου με μια απλή άσκηση.

 

Η αλλαγή πεποιθήσεων είναι η αρχή της θεραπείας. Οι περισσότερες ασθένειες ή ταλαιπωρίες που μπαίνουμε, έχουν σαν βάση τους κάποια πεποίθηση, ένα πιστέυω που έχει μεταφερθεί σε εμάς, είτε από την οικογένεια είτε απο δικές μας εμπειρίες στην ζωή. Πολλές φορές μαζέυουμε βλαβερές πεποιθήσεις απο τον περίγυρο και τις υιοθετούμε πιστά. Η αλήθεια όμως είναι σχετική και ποτέ δεν είναι μια. Έχει να κάνει με την οπτική μας γωνία, με το περιβάλλον που ζούμε, τα κληρονομικά που κουβαλάμε, την χώρα, την κοινωνική θέση που μεγαλώσαμε και πολλά ακόμη και οι πεποιθήσεις μας κάνουν άκαμπτους στην ζωή και σκληρούς με τον εαυτό μας. Ο καθένας πρέπει να κοιτάξει μέσα του να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς μας και οι πεποιθήσεις να πέσουν. Ένας τρόπος, μια άσκηση που βοηθάει στην ανακάλυψη των βλαβερών πεποιθήσεων είναι η εξής.

Ασκηθείτε στην αντίθετη σκέψη:

Γράψτε στο ημερολόγιο σας 10 δηλώσεις, οι οποίες σας έχουν πει ότι είναι αληθινές. Μπορεί να είναι δηλώσεις που ακόμη πιστεύετε.

Αφού γράψετε και τις δέκα, ακριβώς από κάτω από την κάθε μια αντιστρέψτε την δήλωση και εξετάστε την.

Για παράδειγμα:
Αληθινή Δήλωση 1,
«Τα χρήματα δεν φυτρώνουν σε δέντρα»,

Αντιστροφή δήλωσης 1,
«Τα χρήματα φυτρώνουν σε δέντρα».

Εξετάστε αυτή την αντίστροφη δήλωση. Ρωτήστε τον εαυτό σας ερωτήσεις όπως –

Ποια δήλωση είναι αληθινή?
Είναι η μια πιο αληθινή από την άλλη?
Ποιες είναι οι κοντινές και ποιες οι μακροχρόνιες συνέπειες όταν πιστεύεις τέτοιες δηλώσεις?

(εντωμεταξύ να σας ενημερώσω ότι το δέντρο του ΚΑΚΑΟ κάνει ένα φρούτο όπου έχει μέσα σπόρους κακάο, του οποίους, οι Ολμέκοι, οι Μάγιαν και οι Αζτέκοι, για αιώνες, τους χρησιμοποιούσαν σαν χρήματα – και φυτρώνουν σε δέντρα!!)

Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με την αντίθετη σκέψη και καταγράψτε κάτω τις συναρπαστικές εμπειρίες που θα αποκτήσετε απο αυτήν την άσκηση. Αν θέλετε, στείλτε τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες σας εδώ. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις.

Να έχετε μια όμορφη μέρα!

Άννα Κορακάκη


 

Comments

Popular Posts