Δηλητήριοβοτάνια και παληά βοηθητικά ευεξίας

1.Τα δηλητήρια σε βότανα


Ακόνιτο(στριγγλοβότανο)
Ο μύθος λέειότι φύτρωνε στο σάλιο του Κέρβερου. Σε μικρές δόσεις είναι μυοχαλαρωτικό.
Από την ρίζα του φτιάχνονται δηλητήρια που λιώνουν αργά το σώμα. Η Μήδεια αυτοκτόνησε με ακόνιτο. Στην ομοιοπαθητική το Aconitum είναι κατάλληλο για τρόμο, πανικό και ψύξεις.
Το βρίσκεις και σε συνταγές για μυικούς πόνους. Σε μεγάλες δόσεις κόβει την ανάσα, κλείνει το στομάχι, φέρνει ταχυπαλμία και εξασθενεί τις δυνάμεις. Δεν το τρώει κανένα ζώο.






Κώνειο(βρωμόχορτο)
Παραλύει και προκαλεί έρπωμα, κλείνει η αναπνοή και σκοτώνει ανώδυνα. Μόνο για εξωτερική χρήση.

Ελέβορος(σκόρφι)
Προκαλεί εμετούς, πύρωση στο στόμα, σάλια. Από τον ελέβορο προέρχονται και η έκφραση "έφαγε τον αγλέορα".Στην Λαική Ιατρική χρησιμοποιούνταν για χρόνιες παθήσεις, υγρό στο συκώτι, στομαχικά προβλήματα και με τοποθέτηση κομματιού σε χαλασμένο δόντι.


Μανδραγόρας
Έχει ανθρωπόμορφη ρίζα και ο μύθος λέει ότι ήταν το βότανο της Κίρκης. Βγαίνει πάντα το βράδυ δένοντας την ρίζα του στην ουρά ενός σκύλου.Στη αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν σε εφιάλτες, υστερίες.Στην Λαική Ιατρική χρησιμοποιούνταν σε μικρές δόσεις πριν από τις επεμβάσεις σαν ηρεμιστικό και υπναγωγό.Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί καταστολή του νευρικού συστήματος.
διαβάστε εδώ για μανδραγόρα










Παπαρούνα, όπιο
Χρησιμοποιούνταν σαν ηρεμιστικό για τα μωρά που δεν κοιμόντουσαν.


2.Παληά Ιατρικά βοηθητικά


- Αλατόνερο, καλό αντισηπτικό μέσο και καλό επουλωτικό
- Ελαιόλαδο, για πληγές, για πόνους στα αυτιά βάλε χλιαρές σταγόνες στο αυτί, μπουκώματα πρωινά που καθαρίζουν το στόμα πριν το βούρτσισμα, ίσως να μην χρειαστείς βούρτσισμα.
- Ξύδι,καλό αντισηπτικό, αναμεμιγμένο με νερό για τις φλεγμονές και τις αρθροπαθήσεις.Σκέτο στα δάχτυλα και απευθείας στο κούτελο κατεβάζει υψηλό πυρετό.Για τσιμπήματα εντόμων, ίσο με το fenistil.
- Ιαματικά λουτρά, κυρίως για δερματοπάθειες.
- Αμμόλουτρα, κυρίως για οσφυαλγίες, παθήσεις οστών και αρθρώσεων,ισχυαλγίες,πρηξίματα,οιδήματα.Ξακουστή παραλία για αμμόλουτρα αυτή του Καρφά στην Χίο(όχι για παιδιά).
- Βεντούζες, κυρίως για κρυολογήματα,πνευμονίες,εγκεφαλικά.Πολύ καλές με λάδι βαλσαμόχορτου.
Κοφτή με ξυράφι για οξεία περιστατικά,εγκεφαλικά,πνευμονία,πολύ υψηλό πυρετό.
- Έμπλαστρο, καταπλάσματα συνήθως με φρέσκα βότανα, κυρίως για πόνους οστών,αρθρώσεων. Ουσίες που ψιλοτρίβονται,αναμιγνύονται με υγρό και τοποθετούνται στο πάσχον μέρος με κάποιο πανί.
* βάση για βότανα σε έμπλαστρο, πράσινο σαπούνι,πακί και ασπράδι αυγού.Τα αναμιγνύουμε σε μπέν μαρί.Προσθέτουμε μαστίχα Χίου και Λιβάνι.Μετά ότι βότανο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετείται χλιαρό και το αφήνουμε όλη την νύχτα.
- Κρεμμύδι, για μελανιές και οιδήματα. Τοποθετούμε στουμπισμλενο κρεμμύδι + γάλα σαν κομπρέσα.
- Βδέλες,κυρίως για πόνους της κοιλιάς και επίγοντα περιστατικά.Πόνους,πρηξίματα,υπεραιμία,διατσρέματα,μελανιές. Το τσίμπημα τηε δεν μολύνεται.
- Φλεβοτομή, για επείγοντα περιστατικά.
- Ημίλουτρα,σε λεκάνη με 5 λιτ. νερό,γεμίζουμε με βότανο και το αφήνουμε για 8 - 10 ώρες(από το πρωί). Το βράδυ το αδειάζουμε στην μπανιέρα και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι τους γοφούς.Καθόμαστε 20`,τυλιγόμαστε με κουβέρτα και μπαίνουμε στο κρεβάτι.Δεν εκτιθόμαστε σε εξωτερικές συνθήκες.

Ευχαριστώ τους δασκάλους μου, που μου έμαθαν αυτά και άλλα πολλά.
  

Comments

Popular Posts