Μέθοδοι κατεργασίας βοτάνων

Έγχυμα - τα άνθη και τα φύλλα ως επί το πλείστον.
Βάζουμε το βότανο σε ένα ποτήρι με ζεστο νερό, ή βραστό και το αφήνουμε για 10` - 15`.Πίνετε όλη την ημέρα.

Αφέψημα - για τις φλούδες και τις ρίζες ως επί το πλείστον με βράσιμο από 3`- 10`. Χρησιμοποιείται και για λουτρά(βοτανόλουτρα), σε μπανιέρα μαζί με σόδα, αλάτι, συνήθως η λεβάντα για χαλαρωτικό βραδυνό μπάνιο.






Βάμμα - μέθοδος κατεργασίας φρέσκων ή αποξηραμένων βοτάνων που εκχυλίζεται σε διάλλυμα αλκοόλης και νερού. Η συνήθης δοσολογία είναι 1 μέρος βότανο και 5 μέρη νερό/αλκοόλη 95% φαρμακευτική. Το διάλλυμα νερό αλκοόλη να είναι 1/1 νερό πηγής/αλκοόλη.Εάν χρησιμοποιήσουμε τσίπουρο το φτιάχνουμε μισό μισό με βότανο.Φτιάχνουμε το βάμμα σε γυάλινο σκούρο βάζο που κλείνει καλά και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος.Εάν πρόκειται για άνθη ή φύλλα, το αφήνουμε για 15 ημέρες, αν πρόκειται για ρίζες, 21 ημέρες.Κάθε μέρα το ανακινούμε λίγο.Όταν αισθανθούμε ότι είναι έτοιμο,το ανοίγουμε, το σουρώνουμε με ένα τουλπάνι και στίβουμε το τουλπάνι στο δοχείο.Θα είναι λίγο θολό, για να του δώσουμε όμορφη εμφάνιση, να γίνει πιο διαυγές,το περνάμε από διησδυτικό χαρτί.Τα βάμματα αντέχουν έως και 4 χρόνια.Δόση, 30 -50 σταγόνες την ημέρα, σε λίγο νερό.

Κατάπλασμα - χρησιμοποιείται πολτός του βοτάνου,ρίζας κτλ. αποκλειστικά για εξωτερική χρήση.
Σιγοβράζουμε το βότανο για 2`- 3`και σουρώνουμε το υγρό. Αλείφουμε την πάσχουσα περιοχή.

Αφεψήματα σε κρασί - πιο ισχυρή μέθοδος από βράσιμο σε νερό. Ένα γρήγορο βάμμα.



Βοτανικά λάδια - χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο ή σησαμέλαιο. Σκεπάζουμε το βότανο μέσα στο βάζο και το αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για 15 - 40 μέρες.









Comments

Popular Posts