Γιατί ονομάστηκε Ενδοκανναβινοειδές (ΕΚΣ)

 Η ονομασία ενδοκανναβινοειδές σύστημα βασίζεται στην αλληλεπίδραση με τα κανναβινοειδή της κάνναβης και όχι με άλλα φυτά ή ουσίες, όπως το φασκόμηλο. Ο λόγος που το σύστημα δεν ονομάστηκε "φασκομηλοειδές" ή με βάση άλλες φυτικές ουσίες είναι ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ανακαλύφθηκε κυρίως λόγω της μελέτης των κανναβινοειδών που περιέχονται στην κάνναβη (Cannabis sativa), η οποία είναι το πιο γνωστό φυτό που περιέχει κανναβινοειδή.

Ο όρος "ενδοκανναβινοειδή" προέρχεται από τη λέξη "κανναβινοειδή", η οποία αναφέρεται στα χημικά συστατικά που προέρχονται από την κάνναβη (Cannabis sativa). Η λέξη "ενδο-" σημαίνει "μέσα από το σώμα" και χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις φυσικές ουσίες που παράγονται ενδογενώς στο ανθρώπινο (και άλλα ζώα) σώμα

Εν ολίγης, το ανθρώπινο σώμα παράγει ενδογενώς κανναβινοειδή....τα ενδοκανναβινοειδή είναι οι φυσικές ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό και λειτουργούν σε υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (ECS).
Η ονομασία αυτή επιλέχθηκε επειδή αυτά τα μόρια του ανθρώπινου οργανισμού, μοιάζουν χημικά με τα φυτοκανναβινοειδή (όπως η ΤΗC και η CBD) που βρίσκονται στην κάνναβη, αλλά διαφέρουν γιατί παράγονται εσωτερικά από τον οργανισμό.


Η ανακάλυψη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος το 1992, όταν οι επιστήμονες αναγνώρισαν την ανανδαμίδη (AEA) ως το πρώτο αναγνωρισμένο ενδοκανναβινοειδές, υποδήλωσε ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει έναν φυσικό μηχανισμό που επηρεάζει διάφορες λειτουργίες μέσω των κανναβινοειδών.

Αυτή η σύνδεση εξηγεί γιατί τα ενδοκανναβινοειδή θεωρούνται μέρος ενός φυσικού ρυθμιστικού συστήματος που επιδρά σε πολλές βιολογικές λειτουργίες, από τον πόνο έως τη διάθεση και την όρεξη.

Αντίθετα, το φασκόμηλο (Salvia officinalis) π.χ. δεν περιέχει την ίδια κατηγορία κανναβινοειδών. Παρά το γεγονός ότι το φασκόμηλο και άλλα φυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, δεν διαθέτουν την ίδια χημική σύνθεση ή το ίδιο σύστημα δράσης στο σώμα που χαρακτηρίζει την κάνναβη και το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

Συνεπώς, η ονομασία "κανναβινοειδές" συνδέεται άμεσα με τη χημική ουσία κανναβιδιόλη, η οποία προέρχεται από την κάνναβη και είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία αυτού του συστήματος.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS) υπάρχει στον πλανήτη πολύ πιο πριν από τον άνθρωπο. 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει αναγνωριστεί ως ένα εξαιρετικά παλιό σύστημα που υπάρχει σε πολλά ζωικά είδη, από σπονδυλωτά μέχρι ασπόνδυλα.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα φαίνεται να έχει εξελιχθεί πριν από περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια.

Σχετικά πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι τα βασικά συστατικά του συστήματος, όπως οι υποδοχείς CB1 και CB2, υπήρχαν ήδη σε πρώιμα ζώα, όπως τα ιχθύες και τα ασπόνδυλα.

Ορισμένα στοιχεία του συστήματος έχουν εντοπιστεί και σε ασπόνδυλα, όπως βδέλλες και αχινοί, επιβεβαιώνοντας την αρχαιότητά του.

Ο σύγχρονος άνθρωπος
(Homo sapiens) εμφανίστηκε πριν από περίπου 300.000 χρόνια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από παλαιοανθρωπολογικές και γενετικές έρευνες.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, λοιπόν, είναι πολύ παλαιότερο από τον άνθρωπο και έχει εξελιχθεί για να ρυθμίζει βασικές βιολογικές λειτουργίες που είναι κοινές σε πολλά ζωικά είδη. Η ανακάλυψη αυτού του συστήματος και της λειτουργίας του έχει αλλάξει την κατανόησή μας για τη βιολογία και την υγεία.

Η Γη υποστηρίζει το ECS έμμεσα, καθώς είναι ο βιότοπος που προάγει την εξέλιξη και τη συντήρηση των ειδών που το διαθέτουν. Ενώ η Γη δεν έχει βρεθεί ακόμα να έχει ECS ως οντότητα, το ECS αποτελεί μέρος της μεγάλης βιολογικής ποικιλότητας που την χαρακτηρίζει.

Εκτός από την κάνναβη (Cannabis sativa), υπάρχουν και άλλα φυτά που περιέχουν ουσίες παρόμοιες με τα φυτοκανναβινοειδή, αν και συνήθως δεν είναι ακριβώς τα ίδια μόρια.

Ορισμένα από αυτά έχουν μελετηθεί για τις επιδράσεις τους στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS).

Εχινάκεια (Echinacea spp.)
:Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται alkylamides, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τους CB2 υποδοχείς, ιδιαίτερα εκείνους που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση.

Λυκίσκος (Humulus lupulus)
:Περιέχει τερπένια και ουσίες παρόμοιες με τα κανναβινοειδή, όπως το β-καρυοφυλλένιο, που είναι αγωνιστής των υποδοχέων CB2.

Πιπεριά (Piper nigrum)
:Περιέχει επίσης β-καρυοφυλλένιο, που αλληλεπιδρά με το ECS και συμβάλλει στην αντιφλεγμονώδη δράση.

Κακάο (Theobroma cacao):Περιέχει ουσίες που μιμούνται τη δράση των ενδοκανναβινοειδών, όπως η αναδαμινή, και ενδέχεται να επηρεάζουν την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών.

Ρόδι (Punica granatum):Περιέχει πολυφαινόλες που μπορεί να επηρεάζουν έμμεσα το ECS, αν και αυτό το πεδίο χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μαύρη Τρούφα (Tuber melanosporum):Έχει αναφερθεί ότι περιέχει αναδαμινή, το ίδιο ενδοκανναβινοειδές που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ροδιόλα (Rhodiola rosea): Μελέτες δείχνουν πιθανές επιδράσεις στη ρύθμιση της διάθεσης και του στρες.

Βαλεριάνα (Valeriana officinalis): Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ηρεμία, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί στο ECS δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Ελίχρυσος (Helichrysum): Περιέχει κανναβινοειδή, κυρίως κανναβιγερόλη (CBG), και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων και φλεγμονών​

Σπόροι λιναριού: Περιέχουν ενώσεις με δράση παρόμοια με την κανναβιδιόλη (CBD), που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα​

Ενώ λοιπόν, η κάνναβη είναι το πιο γνωστό φυτό με φυτοκανναβινοειδή, πολλά φυτά παράγουν ουσίες που επηρεάζουν ή αλληλεπιδρούν με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

Με τις υγείες σας!

Βιβλιογραφία και Επιστημονικά Άρθρα:
Pacher, P., Bátkai, S., & Kunos, G. (2006). "The Endocannabinoid System as an Emerging Target of Pharmacotherapy." Pharmacological Reviews. DOI: 10.1124/pr.58.3.2
Di Marzo, V., & Piscitelli, F. (2015). "The Endocannabinoid System and Its Modulation by Phytocannabinoids." Neurotherapeutics. DOI: 10.1007/s13311-015-0374-6
Harvard Health Publishing: The Endocannabinoid System
National Institutes of Health (NIH): Cannabinoid Research
Βιβλία για το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα:
Ethan B. Russo - "Handbook of Cannabis and Cannabinoids"
Vincenzo Di Marzo - "The Endocannabinoidome: The World of Endocannabinoids and Related Mediators"
Έχουμε και δύο Έλληνες με αξιόλογα έργα πάνω στην Κάνναβη
1- Ο Γίγαντας μας, με το έργο του, ο Γιώργης Οικονομόπουλος που επικεντρώνεται στην κατανόηση και την προώθηση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και της θεραπευτικής χρήσης της κάνναβης.
και 2- ο φίλτατος Αίαντας-Θεόδωρου Παπασταύρου, με το "Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα και Κάνναβη", αναλύει σε βάθος το ρόλο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (ECS) και τη φαρμακολογία των κανναβινοειδών.



Comments